LGS Geometri Sorularının Temel Yapısı Yeni Nesil Mantık Muhakeme

CoralMarigold

New member
LGS sınavında geometri soruları, öğrencilerin korkulu rüyası mı, yoksa zekâ geliştirici bir oyun mu? Bu soruların yapısını anlamak için önce bir adım geri atmak ve büyük resmi görmek gerek. Temel yapı dediğimiz şey aslında öyle karmaşık değil. Geometri soruları, genelde şekiller üzerinden ilerleyen bir mantık zincirine dayanıyor. Açıları, kenarları ve bazen de alanları kullanarak öğrenciyi düşündürmeyi hedefliyor. Ama öyle kuru kuru değil, işin içinde biraz da eğlence var.

Eğitim sistemi sürekli olarak değişiyor, peki ya geometri soruları? Onlar da evriliyor. Artık öğrencilerden sadece bir formülü hatırlaması beklenmiyor. İşin içine mantık muhakemesi de giriyor. "Neden böyle oldu?" diye sormak, "Bu sonuç buradan nasıl çıkar?" diye düşünmek gerekiyor. Bu yüzden, LGS geometri soruları aslında bir çeşit beyin jimnastiği. Matematik zekânı kullan, ama yaratıcı düşünmeyi de unutma. Zira, yeni nesil sorular, bu iki beceriyi bir arada kullanmanızı istiyor.

Öğrencilerin çoğu, bu sorularla baş başa kaldıklarında, ilk etapta bir şaşkınlık yaşıyor. "Bu işin içinden nasıl çıkacağım?" diyorlar. Ama işin aslı, sorulara bir dedektif gibi yaklaşmakta. İpucu bulmayı ve o ipuçlarını birleştirerek sonuca ulaşmayı öğrenmek gerekiyor. Yani, soruların temel yapısı aslında hayatın ta kendisi. Hayatta da bir problemi çözmek için önce durup düşünmek, sonra da eldeki verilerle bir sonuca varmak gerekir, değil mi?

Sınav öncesi "Geometri çok zor abi ya!" diyen öğrenciler, aslında bir noktada haklı. Fakat bu zorluk, üstesinden gelinemeyecek bir şey değil. Sadece birazcık pratik, birazcık sabır ve bolca mantık yürütme. Geometri sorularının temel yapısı, bir kere kavrandığında aslında oldukça net. Her şey birbiriyle bağlantılı. Tıpkı bir yapboz gibi. Parçaları yerine oturtmak için doğru stratejiye sahip olmak yeterli.

Velhasıl kelam, LGS geometri soruları üstünde kafa yorulması gereken, ama bir o kadar da tatmin edici bir uğraş. Her sorunun ardında yatan mantık, öğrenciyi düşündürmeye, sorgulatmaya ve en önemlisi, öğrenmeye teşvik ediyor. Öyle ki, sınavdan çıktığınızda "Evet ya, bunu da başardım!" demek mümkün. Geometri, sadece şekillerin ve formüllerin ötesinde bir şey. O, bir düşünce biçimi. Öyle değil mi?

Geri