Doğruda Açı Temel Tümler ve Bütünler Açı Bulma Soruları

SatinPavilion

New member
Bir gün otobüste giderken yanımda oturan amca, elinde bir kitap, dikkatlice okuyordu. Matematik kitabıydı bu. Çocukların korkulu rüyası. Ama bir yandan da hayatın pek çok yerinde karşımıza çıkan bir bilmece. Kitaba şöyle bir göz attım. İçinde doğrular, açılar, tümler ve bütünler vardı. "Nedir bu açıların derdi?" diye düşündüm. Çünkü hakikaten hayatta her şey bir açıya, bir doğruya bağlı değil mi? Bir de bunların tümleri, bütünleri var. Yani, bir açı kendi başına yetmiyor, illa bir başka açıyla tamamlanacak. İşte hayat da böyle, tek başına bir şey anlam ifade etmiyor.

Bazen düşünüyorum, doğruların peşinden mi gitmeli yoksa açıyı biraz eğip bükmeli mi? Herkesin bir doğrusu var sonuçta. Kimine göre 90 derece olan bir açı, başkasına göre bambaşka bir anlam taşıyabilir. O yüzden matematikteki bu açılar, tümler ve bütünler, bize farklı perspektifler sunuyor. Her şeyin bir tamamlayıcısı var. Bir şeyin eksikliği başka bir şeyle doluyor. İki açı nasıl bir araya geldiğinde 90 dereceyi tamamlıyorsa, biz de hayatımızda eksik kalan parçaları böyle tamamlamıyor muyuz?

Doğru açıdan bakmak önemli derler. Gerçekten de öyle. Hayatta karşımıza çıkan sorunları çözmek için doğru açıyı bulmak gerekiyor. Bazen insanın kafası karışıyor, hangi yönden bakacağını şaşırıyor. Ama bir kere o doğru açıyı yakaladın mı, işler kolaylaşıyor. Tıpkı matematikteki açı bulma soruları gibi. Önce karmaşık geliyor ama sonra bir bakıyorsun, aslında her şey yerli yerinde. Tüm mesele doğru parçaları bir araya getirmekte.

İnsan ilişkileri de açıların oyununa benziyor biraz. Biriyle aranda bir açı varsa, belki de onun tümlerini bulmak gerekiyor. Hani derler ya, "Aramızda bir şey var ama ne..." İşte o "şey" belki de doğru açının eksik kalan parçası. Kim bilir, belki de yanlış anlayışlarımız yüzünden bulamıyoruz birbirimizi. O yüzden bazen durup düşünüyorum, acaba hangi açıdan bakarsam daha iyi anlarım?

Hayatın matematiği, hep böyle karmaşık mı diye sormadan edemiyor insan. Ama işin içine biraz samimiyet, biraz da mizah kattığında, her şey daha anlamlı hale geliyor. Tıpkı o amcanın otobüste okuduğu matematik kitabı gibi. Belki de hayatın sırrı, bu doğrular ve açılar arasında saklı. Herkesin kendi açısını bulması gerekiyor. Belki de o yüzden bu kadar karmaşık görünüyor her şey. Ama bir kere çözmeyi başardığında, eminim ki her şey daha güzel olacak.

Geri